ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Βουλή των Ελλήνων
Ίδρ. Μείζ. Ελληνισμού
Ακρόπολη
 
 
 
Επισκεφθείτε
στο Διαδίκτυο:
Βουλή των Ελλήνων
 
Βουλή των εφήβων
 
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
 
4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς
Εθνικές επέτειοι και ιστορική μνήμη
 
Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο
Το πρωί της δεύτερης ημέρας (Σάββατο, 2 Ιουνίου) επισκεφθήκαμε το εκπληκτικό Πολιτιστικό Κέντρο "Ελληνικός Κόσμος" του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Ο "Ελληνικός Κόσμος" είναι ένας παλιός βιομηχανικός χώρος, που έχει μετατραπεί σε ένα ελκυστικό, υπερσύγχρονο κτηριακό συγκρότημα, ειδικά για να στεγάσει το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες όλες τις μέρες της εβδομάδας. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου. Στόχος του Ιδρύματος είναι η διάσωση και διάδοση της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο υπάρχουν:
Η Εστία Κυβερνοχώρου, όπου οι μαθητές χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούν να ταξιδέψουν στην "Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο", ένα πρόγραμμα που υλοποιείται σταδιακά από το ΙΜΕ. Παράλληλα, μπορούν να περιηγηθούν σε αντίστοιχες παρουσιάσεις πολυμέσων από όλο τον κόσμο.
Η αίθουσα προβολών και παρουσιάσεων, όπου προβάλλονται αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ, όπως "Μίλητος… Μια Πόλις σε Τέσσερις Διαστάσεις", μία παραγωγή που παρουσιάζει τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κτηρίων της Μιλήτου βασισμένες στα σχέδια των αρχαιολογικών ανασκαφών, και "Μικρά Ασία… αναζητώντας όσα δεν έσβησε ο χρόνος", ένα οδοιπορικό στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Ο χώρος Εικονικής Πραγματικότητας, ένα μεγάλο δωμάτιο όπου κάθε τοίχος είναι οθόνη προβολής και μέσα στο οποίο οι μαθητές, με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών γυαλιών, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε φανταστικούς κόσμους και ιστορικές αναπαραστάσεις, σα να βρίσκονταν πραγματικά εκεί!
Επιχειρήσατε ποτέ να επισκεφθείτε με τη φαντασία σας μια αρχαία πόλη, όχι τα σημερινά της ερείπια, αλλά την περίοδο της ακμής της; Λίγο δύσκολο δε φαίνεται;
Κι όμως εμείς το κατορθώσαμε! Επισκεφθήκαμε τη "Μητρόπολη της Ιωνίας" την αρχαία Μίλητο! Μια πόλη με ιδιαίτερα λαμπρή ιστορία, πολεοδομική (Ιπποδάμειο Σύστημα) και φιλοσοφική (Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης κ.ά.). Φορώντας τα ειδικά γυαλιά κινηθήκαμε μέσα στην προβαλλόμενη εικόνα με διαδραστικές περιπλανήσεις μέσα στην αρχαία πόλη της Μιλήτου διαλέγοντας τον προορισμό μας και τις στάσεις μας. Ο ναός του Δελφινίου Απόλλωνα, το Βουλευτήριο, το Ελληνιστικό Γυμνάσιο, η Ιωνική Στοά και η Βόρεια Στοά "ζωντάνεψαν" μπροστά μας με αρκετά απρόοπτα (μέχρι και κολύμπι στο λιμάνι της Μιλήτου κάναμε!)…
Εντυπωσιακή ήταν και η έκθεση "Κρόσσια, Χιτώνες, Ντουλαμάδες, Βελάδες - 4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς". Η έκθεση παρουσίασε με πρωτότυπο και θεαματικό τρόπο το πανόραμα της ελληνικής ενδυμασίας, όπως αυτή επηρεάστηκε από την ιστορική πορεία του Ελληνισμού, από την Προϊστορική εποχή ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Η χρήση πολυμέσων, φωτογραφικού υλικού και βίντεο, καθώς και ανθρώπινες μορφές με ενδυμασίες διαφορετικών εποχών, δίνουν έμφαση σε μια θεατρική προσέγγιση του θέματος. Περιεργαζόμενοι το Λέφκο!
Ο Λέφκος μας ξεναγεί!

"κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να μεγαλώσουν"

Μεγάλη επίσης εντύπωση έκανε σ' όλα τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους ο Λέφκος, ένα αλληλεπιδραστικό ρομπότ ξεναγός, ο οποίος μας ξενάγησε ανάμεσα στα εκθέματα αλλά παράλληλα ξεναγούσε και όσους ήταν συνδεδεμένοι εκείνη την ώρα μέσω του Διαδικτύου στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού!

<<<Επιστροφή Αρχή σελίδας Συνέχεια>>>
© Copyright 2002: Δοξάκης Ευστράτιος, Ευθυμίου Αλέξανδρος, Παπαλεξίου Κώστας