7ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία Ελευθερίου-Κορδελιού
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΖΙΩΓΑ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟΧΩΡΙ Ν. ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ

Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να μεγαλώσουν!

...Στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού προγράμματος "Γνωρίζω την Ελλάδα" που διοργανώνει ο Δήμος μας (Δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού) σε συνεργασία με τα Σχολεία επισκεφθήκαμε το αγρόκτημα Ζιώγα στο Λευκοχώρι μόλις 39 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, για εκμάθηση ιππασίας (Horse Trekking Ziogas, Λευκοχώρι, τηλ. 039471569, κιν. 0392619113).

...Η επίσκεψή μας σε αυτό το χώρο ήταν μέρος του συνολικού μας σχολικού προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι μαθητές μας ήταν ενημερωμένοι από την προηγούμενη σχετικά με τις συνθήκες της επίσκεψης κι έτσι ήλθαν ντυμένοι με κλασική ένδυση για εκδρομή στη φύση και ιππασία. Είχαν επίσης μαζί τους και κολατσιό αφού θα μέναμε στο χώρο του αγροκτήματος μέχρι το μεσημέρι.
Ομαδική φωτογραφία πριν την ιππασία!
Η φροντίδα των αλόγων απαραίτητη!

...Το αγρόκτημα του Αποστόλη και της Φωτεινής απλώνεται σε μια έκταση 40 στρεμμάτων και σε υψόμετρο 650 μέτρων. Μέσα στο αγρόκτημα, όπως είναι φυσικό, κυριαρχούν τα ζώα: κότες, κουνέλια που ροκανίζουν καρότα, αγριόπαπιες που κάνουν βόλτα με τα μικρά τους, περιστέρια, κατσίκες που περιμένουν τους ζωόφιλους ακόμα και να τις αρμέξουν. Ένα καθαρό δείγμα αγροτικής ζωής.

...Τα ζώα όμως που δεσπόζουν στο αγρόκτημα είναι 10 ήσυχα άλογα, 3 αρσενικά και 7 θηλυκά: ο Looky, ο Άνεμος, ο Gergon, η Νυχτερίδα, η Ασπρούλα, η Κίτσυ, η Dora, η Dory, η Kate, και η Dolly. Κάθε ένα άλογο και μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Ήσυχα όμως και ήρεμα γιατί βέβαια περιμένουν εμάς τους... αρχάριους να τα ιππεύσουμε!

   
...Η εκμάθηση της ιππασίας γίνεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ο Αποστόλης μας αποκαλύπτει και μας δείχνει τα πρώτα βασικα μυστικά της ιππασίας. Πώς να κρατάμε το άλογο, πώς να ανεβαίνουμε πάνω του, πώς να ισορροπούμε πάνω στη σέλα,
Και οι δάσκαλοι μαθητές στην ιππασία!
τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε καθώς κινείται το άλογο, τις εντολές που πρέπει να του δίνουμε με τα χαλινάρια. Το μάθημα είναι συναρπαστικό και όλοι και όλες ανυπομονούμε να ιππεύσουμε, δάσκαλοι και μαθητές.
Πάντα με τη συνοδεία του δασκάλου!
...Τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και ένας ένας όλοι -μαθητές και εκπαιδευτικοί- κάνουμε το πρώτο μάθημα ιππασίας. Η εμπειρία είναι μοναδική!
Και η γυμνάστρια επί το έργον!
...Τα παιδιά που τελειώνουν το μάθημα κάνουν μια περιήγηση μες στο αγρόκτημα και έρχονται σε επαφή με όλα τα ζώα που υπάρχουν μέσα σ' αυτό.
Σαν την Άγρια Δύση!
...Στη συνέχεια μαζευόμαστε όλοι για το μεσημεριανό γεύμα και αφού πάρουμε μια ανάσα ετοιμαζόμαστε για την επιστροφή...
...Η εκδρομή αυτή προσφέρεται σαν ημιημερήσια για τα παιδιά της Ε΄και της Στ΄τάξης για εκμάθηση ιππασίας, αλλά και για όλες τις τάξεις γιατί είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουν σε επαφή τα παιδιά των πόλεων με τον αγροτικό τρόπο ζωής και να γνωρίσουν κατοικίδια ζώα του χωριού.
 

Λίγα λόγια ακόμα για το αγρόκτημα Ζιώγα:

...Όσοι από τους επισκέπτες μείνουν ευχαριστημένοι από τα μαθήματα ιππασίας μπορούν να οργανώσουν εκδρομές με τα άλογα στις γύρω περιοχές αλλά ακόμα και πολυήμερη εκδρομή με τα άλογα.
Μπορούν να πάνε στο Σοχό ή στη λίμνη Κερκίνη που είναι ένας από τους πλουσιότερους και ομορφότερους υγροβιότοπους της πατρίδας μας.

Στις διαδρομές που γίνονται τα άλογα ακολουθούν το ένα το άλλο και όλοι τον αρχηγό. Τα άλογα είναι ντόπια και ξέρουν πολύ καλά τις διαδρομές.
Μέσα στο αγρόκτημα μπορεί κανείς να κάνει τοξοβολία, darts και άλλα παιχνίδια. Υπάρχουν επίσης και ψησταριές για να ψήσουμε.

...Φυσικά υπάρχει και το καταφύγιο με το τζάκι για κρύες μέρες του χειμώνα, που επιτρέπει τους φιλοξενούμενοους να ζεσταθούν, να κουβεντιάσουν, να ψήσουν κάστανα.
Υπάρχει ακόμα και ο πύργος. Μια τριώροφη κατοικία που έχει κρεβάτια για 6 έως 15 άτομα. Ένα μπαλκόνι στον τρίτο όροφο σου επιτρέπει να βλέπεις τις καθαρές μέρες το Θερμαϊκό κόλπο!
Ο πύργος στο αγρόκτημα!
 
 
...Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε δύο σχολικές χρονιές: 1999-2000 και 2000-2001.
Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: