ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να μεγαλώσουν!
.....Στα πλαίσια του Προγράμματος της Διδασκαλίας της Τοπικής Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, οι μαθητές της Στ΄τάξης του σχολείου μας (σχολική περίοδος 2000-2001) πραγματοποίησαν δύο επισκέψεις στην Αρχαία Αγορά και στα Βυζαντινά μνημεία της πόλης μας. Χρέη ξεναγού εκτέλεσε ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αδάμ Ιωαννίδης (τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για το συντονισμό του όλου προγράμματος αλλά και για τη διάθεση των φωτογραφιών του). Με τον τρόπο αυτό είδαν από κοντά αρκετά μνημεία της Θεσσαλονίκης.
Οι μαθητές ήταν εφοδιασμένοι με σημειωματάρια καθώς επίσης και με σχεδιαγράμματα και κατόψεις των χώρων που επρόκειτο να επισκεφθούμε.
 
Η Αρχαία Αγορά

....Στα αρχαία χρόνια το κέντρο της δημόσιας ζωής ήταν η Αγορά της. Σ' αυτήν περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας οι πολίτες.
Η αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης ήταν αρκετά μεγάλη σε έκταση και διαμορφώθηκε στα χρόνια της Ρωμαιοκρατίας, γύρω στο τέλος του 2ου και αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα.
Στη Βυζαντινή περίοδο και περισσότερο στην τουρκοκρατία τα κτίρια εγκαταλείφθηκαν και ερειπώθηκαν από σεισμούς και άλλες αιτίες και καταπλακώθηκαν από χώματα.

 
Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά
 
Περιμένοντας την ξενάγηση...
  ....Στον αιώνα μας, στο χώρο αυτό, αποφασίστηκε να χτιστούν τα Δικαστήρια. Χάρη όμως στις έντονες προσπάθειες των αρχαιολόγων, άλλαξε η απόφαση.
Οι συστηματικές ανασκαφές έφεραν στο φως ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας Αγοράς.

 
Αγορά-Στοά
 
Τα τείχη της Θεσσαλονίκης
  ....Αρχικά τα τείχη κατασκευάστηκαν στα τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα όταν αυτοκράτορας του Βυζαντινού κράτους ήταν ο Μέγας Θεοδόσιος.  
Τα τείχη-πύλη
....Υπεύθυνος μηχανικός του έργου ήταν ο περσικής καταγωγής στρατηγός Ορμίσδας. Στα ανατολικά τείχη, κοντά στο νοσοκομείο "Άγιος Δημήτριος" υπάρχει επιγραφή, που αναφέρει το όνομά του:
"ΤΕΙΧΕΣΙΝ ΑΡΡΗΚΤΟΙΣ ΟΡΜΙΣΔΑΣ ΕΞΕΤΕΛΕΣΕ..."
 
Επιγραφή του Ορμίσδα...
 
Πύργος Αλύσεως
  ....Αντικείμενο παρατήρησης και μελέτης έγιναν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, ο τρόπος κατασκευής των πύργων, των επάλξεων και των πυλών.
Από τον Πύργο της Αλύσεως, στον οποίο ανέβηκαν, αντίκρισαν το Θερμαϊκό και όλη τη Θεσσαλονίκη στα πόδια τους.

 
Θεσσαλονίκη-θέα!