Ταξίδι στον Πολιτισμό
Βουλή των Ελλήνων
Ίδρ. Μείζ. Ελληνισμού
Ακρόπολη
 
 
 
Επισκεφθείτε
στο Διαδίκτυο:
Βουλή των Ελλήνων
 
Βουλή των εφήβων
 
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
 
4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς
Εθνικές επέτειοι και ιστορική μνήμη
 
Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο
"κάντε κλικ πάνω στις φωτογραφίες για να μεγαλώσουν"
....Κατά τη σχολική περίοδο 2000-2001, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης τάξης των 7ου και 9ου Δημ. Σχολείων Ελευθερίου-Κορδελιού πραγματοποιήσαμε μια τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όσους συμμετείχαν. Ένα τριήμερο ταξίδι στον Πολιτισμό -έτσι το αποκαλέσαμε γιατί ό,τι είδαμε ήταν γεμάτο πολιτισμό, γνώση, περηφάνια για την πατρίδα μας, μάθημα δημοκρατίας.
Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των εκθέσεων που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων στο Μέγαρό της, με την ευκαιρία σημαντικών ιστορικών επετείων ή για να τιμήσει μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνισμού. Τις εκθέσεις αυτές της Βουλής επισκέπτονται εκτός από μεμονωμένους επισκέπτες και σχολεία από όλη την Ελλάδα, αλλά και από τον Απόδημο Ελληνισμό.

(Πληροφορίες σχετικά με το κτίριο της Βουλής και το ιστορικό του)
....Έτσι με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2000, ογδόντα χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα, διοργανώθηκε έκθεση με αντικείμενα και αρχειακό υλικό με θέμα: "Θράκη 2000 - 80 χρόνια από την ενσωμάτωση στην Ελλάδα". Μέσα από την έκθεση επιχειρήθηκε μια περιήγηση στην ιστορία της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η έκθεση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου και υποστηρίχθηκε από οπτικοακουστικό υλικό, που αναφέρεται στα λαϊκά δρώμενα, το φυσικό περιβάλλον και τη ζωή στη σύγχρονη Θράκη.
Παράλληλα σε ειδική έκθεση στο Περιστύλιο της Βουλής υπήρχε και έκθεση ζωγραφικής με θέμα "Ταξιδεύω στο χθες, παρατηρώ το σήμερα, φαντάζομαι το αύριο και ζωγραφίζω…" όπου φιλοξενήθηκαν και 208 από 2.864 έργα μαθητών της έκτης τάξης των δημοτικών σχολείων της Θράκης.
Η Βουλη των Ελλήνων
....Η επίσκεψη ορίστηκε για την Παρασκευή 1 Ιουνίου. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τους μαθητές να γνωρίσουν εκτός από τη Βουλή των Ελλήνων και τα αρχαία μνημεία της Αθήνας.
Αφού φθάσαμε στη Αθήνα και τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο στην Ομόνοια, πήραμε το μετρό για να πάμε στο Σύνταγμα (με την ευκαιρία παρατηρήσαμε την υπόγεια έκθεση με τα αρχαία μνημεία - μεγάλη εντύπωση μας έκαναν οι τάφοι και ο σκελετός σ' έναν απ' αυτούς).
Μπαίνοντας μέσα στο χώρο του Μεγάρου της Βουλής είναι αδύνατο να μην αισθανθεί κανείς δέος! Είναι ο ναός της Δημοκρατίας μας όπου συνεδριάζουν οι 300 εκλεγμένοι από όλους τους Έλληνες βουλευτές και λαμβάνουν αποφάσεις και νομοθετούν για όλους εμάς.
....Η έκθεση για τη Θράκη είναι πράγματι εντυπωσιακή. Όλα τα παιδιά κάθονται κάτω στο χαλί της αίθουσας "Ελευθέριος Βενιζέλος" και ακούν προσεκτικά την ξεναγό-αρχαιολόγο. Η ξεναγός μας εξηγεί με απλά και κατανοητά λόγια κάποια βασικά πράγματα για την ιστορία της Θράκης και για τα βασικότερα από τα εκθέματα που βρίσκονται γύρω μας. Στη συνέχεια σηκώνονται και περιηγούνται την αίθουσα όπου θαυμάζουν τα εκθέματα και βέβαια βγάζουν και τις απαραίτητες φωτογραφίες.
Έκθεση για τη Θράκη
....Η είσοδός μας στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου προκάλεσε αισθήματα θαυμασμού και δέους. Μας επιτράπηκε να καθίσουμε στα έδρανα όπου σε κάθε ένα υπάρχει γραμμένο και το όνομα του βουλευτή που κάθεται στις συνεδριάσεις της Βουλής. Και εκεί η ξενάγηση ήταν ουσιαστική μια και μας εξήγησαν σχετικά με τη χρήση των χώρων της αίθουσας και το πού και ποιοι κάθονται σε κάθε σημείο της. Βέβαια μερικά από τα παιδιά εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα ξανάρθουν μέσα στην αίθουσα αυτή είτε σαν μέλη της Βουλής των Εφήβων είτε σαν Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων!!!
Οι αυριανοί μας βουλευτές!!!
Το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη
....Μετά την έξοδό μας από τη Βουλή η απαραίτητη βόλτα στην Πλατεία Συντάγματος όπου θαυμάσαμε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Βέβαια περιμέναμε να γίνει και η αλλαγή των τσολιάδων της Προεδρικής φρουράς για να τους καμαρώσουμε αλλά και να θαυμάσουμε τις καταπληκτικές κινήσεις ακριβείας. Εκείνη την ώρα οι φωτογραφικές μηχανές πήραν φωτιά…
Αρχή σελίδας Συνέχεια>>>
© Copyright 2002: Δοξάκης Ευστράτιος, Ευθυμίου Αλέξανδρος, Παπαλεξίου Κώστας