Ταξίδι στον Πολιτισμό
Βουλή των Ελλήνων
Ίδρ. Μείζ. Ελληνισμού
Ακρόπολη
 
 
 
Επισκεφθείτε
στο Διαδίκτυο:
Βουλή των Ελλήνων
 
Βουλή των εφήβων
 
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
 
4000 χρόνια Ελληνικής φορεσιάς
Εθνικές επέτειοι και ιστορική μνήμη
 
Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο
Α. Παλαιά Ανάκτορα
Το κτίριο που σήμερα στεγάζει τη Βουλή κατασκευάσθηκε αρχικά ως ανάκτορο του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας, 'Οθωνος. Το 1836 άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του ανακτόρου. Τα σχέδια είχαν γίνει από τον αρχιτέκτονα Φρειδερίκο Γκαίρτνερ, σχεδιαστή, μεταξύ άλλων, των βασιλικών ανακτόρων του Μονάχου και του Μουσείου Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.
Μετά από έξι χρόνια, το νέο οικοδόμημα παραδόθηκε στη βασιλική οικογένεια του 'Οθωνος, που έζησε σε αυτό επί είκοσι χρόνια, στη συνέχεια δε κατοικήθηκε από τους βασιλείς της νέας δυναστείας (των Γλύξμπουργκ). Το 1884 μία πυρκαϊά κατέστρεψε το βόρειο τμήμα των Ανακτόρων προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Μια δεύτερη πυρκαϊά τον Δεκέμβριο του 1909 αποτέφρωσε όλο το κεντρικό τμήμα των Ανακτόρων. Η τότε βασιλική οικογένεια μεταφέρθηκε στην εξοχική κατοικία της Δεκέλειας (Τατοϊου) και δεν επανήλθε πλέον.
Το Μέγαρο των Παλαιών Ανακτόρων παρέμεινε ακατοίκητο μέχρι το 1929.

Β. Σύγχρονη Βουλή
Τα παλαιά Ανάκτορα της Πλατείας Συντάγματος χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για διαφορετικό σκοπό. Το 1929 η Κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφερθεί σε αυτά η Βουλή από το παλαιό Βουλευτήριο της οδού Σταδίου.
Με σχέδια του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή έγιναν σημαντικές αλλαγές. Το καλοκαίρι του 1930 άρχισαν οι εργασίες της μετατροπής του κτιρίου ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.
Κατεδαφίσθηκε όλο το κεντρικό τμήμα που είχε καταστραφεί από την πυρκαϊά του 1909. Στη θέση του κτίσθηκαν η μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων και η αίθουσα της Γερουσίας, η οροφή της οποίας καλύφθηκε από γυαλί για να υπάρχει φυσικός φωτισμός. Το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου διατηρήθηκε όπως είχε κτισθεί. Αφαιρέθηκαν μόνο τα πατώματα και αντικαταστάθηκαν με πλάκες από οπλισμένο σκυρόδεμα, χωρίς να κατεδαφισθούν οι τοίχοι. Ανοίχθηκε επίσης στη βορεινή πλευρά του κτιρίου μία επί πλέον είσοδος.
Αίθουσα συνεδριάσεων
Η Βουλή την νύχτα! Πρώτη η Γερουσία εγκαταστάθηκε στο ανακαινισμένο κτίριο των Παλαιών Ανακτόρων στις 2 Αυγούστου 1934. Η Βουλή μεταφέρθηκε εκεί ένα χρόνο αργότερα, την 1η Ιουλίου 1935, όπου άρχισε τις εργασίες της η Ε' Εθνική Συνέλευση.
Στον χώρο του προαυλίου των Παλαιών Ανακτόρων προστέθηκε το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον αρχιτέκτονα Λαζαρίδη, το έτος 1932, και αποτελεί έκτοτε το επίκεντρο των εθνικών εορτασμών.
Από το 1935 ως σήμερα στο κτήριο στεγάζεται το Κοινοβούλιο, με μικρές διακοπές κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, της γερμανικής κατοχής και του απριλιανού χουντικού πραξικοπήματος.
<<<Επιστροφή Αρχή σελίδας
© Copyright 2002: Δοξάκης Ευστράτιος, Ευθυμίου Αλέξανδρος, Παπαλεξίου Κώστας